Fővám tér

A 47-49-es villamos, és a város legszebb útvonalán közlekedő 2-es villamos megállója, na meg a 4-es metró egyik elsőként elkészült állomása.

A felújított Szabadság-híd pesti oldalán lévő megálló belső tere modern, friss atmoszférájával, a Corvinus egyetem és a Vásárcsarnok felújított, nyüzsgő épületének közelségével központi szerephez jut Budapest vérkeringésében. Az impozáns Váci utca végét is itt találhatjuk, így bármely városnéző séta kedvelt kiindulópontja lehet. Pár lépésre van a Klapka György által híressé tett zálogház, annak hihetetlen marketingjével. Kissé távolabb már a jövő Budapestjébe ütközhetünk: a Corvinus Egyetem nemrég átadott új épülete és a most épülő CET már egy innovatív, modern város képét mutatják. Nem beszélve az aluljáróban található hatalmas zöld plakátról, amin azt olvashatjuk: metró4. Múlt és jövő találkozása a Duna mellet: ez a Fővám téri megálló.

HK

Végső állomás

Budapestet boncolgatva elkerülhetetlen, hogy szóba/szem elé ne kerüljön a közlekedés. Lehet szidni a főváros közlekedését, mind az eszközök minőségét, mind az útvonalak értelmetlenségét tekintve, sőt, a buszvezetők csak elvétve normálisak és a villamosok sem járnak, ha leesik két csepp eső. Kevés a buszsáv, azokban is a BMW-sek autóznak. Kimarad egy járat, pont az, amivel még épp odaérnél a találkozódra, beérnél a munkahelyedre. Száz meg száz negatív cikk született már a témában, és félreértés ne essék, mi sem szeretjük megtolni a lerobbant trolit, csak igyekszünk a járművekből kifelé nézelődni, hátha látunk valamit, aminek van értelme a városban, vagyis inkább ami értelmet adhat a városlakók életének. Ilyenek azok a villamos-, busz-, trolimegállók, amelyeket szeretünk. Amelyek érdekessé teszik a városképet, vagy mert elütnek a környezettől, vagy mert nagyon is beleolvad. Végső állomás rovatunk ezekről a megállókról tesz tanúbizonyságot, hogy észrevegyétek, a legevidensebb részletek teszik tökéletessé Budapestet.

Jhs

Országos Széchenyi Könyvtár

A legkomolyabbnak látszó könyvtár, de a cédulalabirintus mélyén érző szív dobog.

A kutatók rendszerint beleizzadnak a nagy kutatásaikba, úgyhogy délutánra már fullasztóvá válik a sok feltorlódott tudomány. Ilyenkor nyugodtan sétáljunk le a nagy bordószőnyeges lépcsőkön, fáradtan bólintsunk oda a háromméteres félmeztelen Atlasznak, forduljunk balra, és álljunk be a kígyózó büfésorba. Megéri: a pultok mögött a hetvenes évekből itt felejtett, jól ismert kékköpenyes menzásnénik felejthetetlen parizeres zsömléje, és ha arra támad kedvünk, kérhetünk fruttit is, darabra!

VGB

Nagyi pali

Napközben is remek választás, de éjszaka kifejezetten életmentő lehet betérni a Nagyipaliba. A nagyjából húsz féle édes és ugyanennyi sós palacsinták mellett töltött krumplit, vagy tárkonyos ragulevest is találunk a pult mellett kissé hektikusan elhelyezett étlapon.

Ha csak beugrunk, a sósak közül kiváló választás a kicsit csípős mexikói húsos, vagy a brokkolis-csirkés, az édesek közül a legjobb pedig a túrós gyümölcsös palacsinta, bár anyukám a meggyes-mákosra esküszik. Ha farkaséhesen térünk be, érdemes megkóstolni a magyaros töltött burgonyát, de a legjobb, kétség sem férhet hozzá, a sós rakott palacsinta. Ez utóbbit, a sonkás, spenótos, sajtos és még ki tudja milyen töltelékű tortaszeletet szigorúan tejföllel ajánlom, utána max. egy édes pali csúszhat még le, mert elég rendes adag. Az édes rakott is nagyon finom, jól meg van rakva, 3-4 féle töltelék váltogatja egymást, a tetején sok-sok tejszínhabbal, meggy, csokireszelék, de el kell dönteni, hogy melyiket választjuk, a kettő együtt kizárt, hogy belénk férjen.

A leves, bár abszolút nem illik a profilba, nagyon finom, gyakran eszem a tárkonyos raguból, van hagymaleves is, bevallom, azt még nem próbáltam.

Ital-fronton a házi limonádé az extra, egyébként minden, ami ilyen helyeken szokott lenni, itt is megtalálható: coca-cola termékek gépből, és fél literes kiszerelésben is, gyümölcslevek, de nem égő, ha az ember kér 3 deci szódát 50 forintért/dl. Alkohol nincs, de éjjel általában már senkinek sincs szüksége rá.

Laktató ételek, házias (lévén, hogy palacsinta), minden igényt kielégítő ízek, akár paprikásra, akár édesre vágyunk. Mondjuk a milánói spagettivel letakart üres palacsinta szerintem jobb lenne, ha inkább csak meg lenne töltve a paradicsomos szósszal, de végül is éjjel 2-kor egyrész hol kaphatunk máshol milánóit, másrészt valószínűleg az éhség nagyobb úr, mint hogy ezen kezdjünk gondolkodni.

 

Budapesten több éttermük is van, meglehetősen frekventált helyeken (Batthyány tér, Széna tér, Ferenciek tere), amelyekbe könnyen betérhetünk bármilyen buliból hazafelé menet, de van egy pl. a Szentendrei úton is.

Honlap

Kommentben várom a tapasztalatokat, kedvenceket, írjátok meg, milyen a hagymaleves, ha már ettetek!

 

Jhs

 

Ha krémes

Szerencsére országunk híres sok jó süteményéről, tortájáról, Budapesten is csak úgy hemzsegnek a jobbnál jobb cukrászdák.

Budapesten, de talán az országban is az egyik leghíresebb cukrászda a Ruszwurm. A budai várban, a Szentháromság tér és a híres Hadik András lovas szobor között található. A Mátyás templomnak hátat fordítva, egyenesen a kis utcában (1014 Budapest, Szentháromság utca 7.).

A náluk kapható híres krémesből, ha egyszer evett az ember, máshol már nem fog. A Krémes itt tényleg krémes, nem egy sárga habszivacs, amiből kiszorítva a levegőt, egy 1 cm-es kis tölteléket kapunk. A sütemény magas, a krém fehéres színű, nehéz, és tömény, én általában nem is bírok egy egészet egy ültő helyemben megenni.

A recept nem titkos, bárki számára elérhető az interneten (http://www.ruszwurm.hu/), mégsem találkoztam a városban másik cukrászdával, ahol ilyet lehet kapni.

A hasunk krémessel való kibélelése után érdemes azért körülnézni. Pl. itt kapható a legjobb Rigó Jancsi is, szerintem, és az ország születésnapi tortái is mindig megtalálhatók, illetve személyes kedvencem, a Kirsch torta.

És mikor már beteltünk a sütemények látványával, vessünk egy pillantást a berendezésre is, a régies berendezés olyan hangulatot varázsol a cukrászdába, hogy rögtön rabul ejti a vásárlókat. Ha egyszer ide betér valaki, biztos, hogy nem utoljára tette életében.

 

Jhs

A figyelő kutya

Némethy Károly dr. Fool nevű kutyája után készült. Eredetileg 1938-ban a Pasaréti úton állt, 1952-ben helyezték át mostani helyére.

Ha egészen véletlenül keresnél egy dán dog szobrot és azt gondolnád nincs a városban, segítünk: az Izabella utca 5. szám alatt megtalálható kedves kis kerítés mögött,  ez a méretarányos bronz állat, amire legtöbbször kisgyerekek ülnek fel. Mert lehet, ugyanis nagyon barátságos. Sokáig teljes szabadságot élvezett, mostanra már viszont „kertbe zárta” a kerület, ugyanis a pár bokor és pad, ami körülötte található, gyakori szállásul szolgált a hajléktalanoknak, ezért védelembe vették a szobrot. Most csupán a rácsok mögül figyeli, ahogy - az egyébként jelentős méretű - orra előtt elhaladnak a 73-as és 76-os trolik.

FM